Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders

Uppsala Snooker-Mästerskap

08 MAJ 2016 18:33
I dagarna mellan den 4:e och 23:e april bjöd Uppsala Biljardsällskap in folk att ställa upp i vad som är Uppsalas enda officiella snookertävling. Samtidigt i Sheffield i England gjorde snookerproffsen upp om vem som är världens nu bästa snookerspelare i den 90:e upplagan av The World Snooker Championships. Så frågan vi ställde oss var; ’vem är Uppsalas bästa snookerspelare?’ Tolv deltagare var vetgiriga nog att ta sig an ett svar på den frågan. En hade rätt.
  • Skapad: 08 MAJ 2016 18:33

Vägen fram till svaret bestod av ett utdraget gruppspel och sedan en enkelcup från kvartsfinalerna. Upplägget var detsamma som förra året; tre grupper med fyra spelare i varje, samma distans som förra året, tre seedade i var sin grupp, och seedningen i kvartarna helt baserat på prestationen i gruppen. För att sedan avslutas med en spektakulär finaldag, innehållande både semifinaler och final och intresserad publik. Precis som förra året var man som spelare ansvarig för att ta kontakt med de andra i ens grupp och komma överens om en lämplig tid för spel. Anders Czarnecki undertecknad var tävlingsledare, utan hjälp från Fredrik Persson, som ”halvt” hade insett att han tyvärr hade för mycket annat på tallriken denna gång. Han skulle snart inse det till fullo och vara tvungen att dra sig ur tävlingen även som spelare. En match hann Fredrik med i alla fall. Resten av spelarna var även de med förra året, så när som på två av dem. Med proffsen på Tv:n som bakgrundsinspiration satte mästerskapen igång.

Gruppspelet

Grupp A bestod utav den redan nämnda; Anders Czarnecki, den skäggiga och orädde Daniel Karlsson, den smala och talangfulla Erik Jakobsson, och den vänliga Andreas Högström. Gruppen var först med att sätta igång spelandet men också sist med ett avslutande. Anders spelade sina matcher först och gjorde processen kort med både Daniel och Andreas som båda fick se sig besegrade med 3-0. Lite mer nervöst var det dock i mötet mellan Erik och Anders. Båda hade stor respekt och visste att det kunde vara slut så fort de lämnade något. Anders hade en något starkare defensiv och vann med 3-1. Anders var därmed etta i gruppen. Eriks match mot Andreas bjöd på höga serier och klar vinst för Erik. Matchen mellan Danne och Andreas var jämnare men ändå ännu en 3-0. Andreas var därmed sist i gruppen. Det skulle dröja tills en avgörande match om andraplatsen mellan Daniel och Erik spelades. När den väl satte igång var det redan klart vem de stod att möta i sina respektive kvartsfinaler. Erik vann och kom därmed tvåa i gruppen. Danne kom trea och fick på så vis Anders i sin kvart. Likt proffsen hade man prispengar för högsta serie och Anders knep åt sig en tidig ledning på den fronten med en 53:a. Erik hade två höga serier mot Andreas, men tyvärr fanns där inte tillräckliga bevis för hur höga de var. Tur för Anders. 

Grupp B bestod utav den legendariska; Andreas ”Adde” Hägglundh, den karismatiska och erfarne Fredrik Persson, den långhåriga och snabb-spelande Jonas Nordin, och den tillmötesgående Oscar Ekholm. Matchen mellan Jonas och Fredrik spelades först. Det blev en mycket jämn match som avgjordes på sista rosa boll. Fredrik var den som tog hem det med siffrorna 3-2. Detta blev dock enda matchen för Fredrik, som tyvärr var för upptagen av annat och var tvungen att dra sig ur tävlingen. Därmed fick Adde och Oscar w.o-vinster över Fredrik. Adde betade av sina två resterande matcher under en dag och gjorde så utan att tappa frame. Både Jonas och Oscar var kvar på hallen och hade tid på sig så även den matchen spelades denna dag/kväll. Denna match skulle direkt avgöra vem av dem som skulle gå vidare till slutspelet. Som tur var hade de gott om tid på sig, för det var den längsta matchen under mästerskapet med sina fem timmar. En liten paus efter tre frames såg till att de kunde fokusera. Denna gång var det Jonas tur att dra det längsta strået. Tävlingsledningen hade lite problem med hur w.o-matcherna skulle räknas, men kom till slut fram till att de räknades som vinst men inte kunde bidra till någon frame-kvot. Alltså var Adde etta med aningen sämre frame-kvot än Anders och Oscar var utslagen. 

Grupp C bestod utav den tjusiga; André Ejdetorp, den hederliga och snooker-nördiga Anton Persson, den engelsktalande och välvilliga Andreas ”Rick” Andrea, och den ståtliga Markus Thor. André var klar favorit och visade med stabilt men inte strålande spel hur man tar hem frames. Precis som förra året gick han genom sina tre gruppspelsmatcher utan ett enda förlorat frame och hamnade ännu en gång som första-seedad inför slutspelet. Markus visade prov på tålamod och noggrannhet. Utan mycket erfarenhet i snooker räckte detta långt. Anton spelade bra i början av matchen mot Markus, men i andra frame hade Anton tappat kommunikationen men sin kö (som egentligen var hans brors kö) och i fjärde frame tappade Anton lusten totalt vid ställningen 2-1. Matchen slutade därmed 3-1 till Markus och Anton saknade motivation att fortsätta sitt tävlande. Han drog sig ur, lämnade w.o mot Rick och hamnade sist i gruppen. Matchen mellan Rick och Markus överraskade inte och såg den klart mer erfarne Rick ta hem en 3-0-vinst. Rick var besatt av snooker i sin ungdom och har nu hittat tillbaka till lusten att spela efter många år av nervskador. Markus är en nybörjar-entusiast och detta var hans första tävling. Kul för dem att de lyckades bra också, så till den grad att de tog sig vidare till slutspelet. 

Kvartsfinaler

Den första att spelas av kvartsfinalerna var den mellan Andreas Hägglundh och Jonas Nordin. Detta var alltså samma kväll som Adde hade spelat alla sina gruppspelsmatcher och direkt efter den långa matchen mellan Jonas och Oscar. Båda var på förhand ganska säkra på utfallet, men, som man brukar säga, man vet aldrig. Dock visade föraningarna ännu en gång rätt i detta fall och Adde tog hem det med klara 4-0. 

Den andra att spelas var också den en re-match från gruppspelet, då Markus som sista man att ta sig vidare fick äran att ta sig an förstaseedade; André. Precis som i den tidigare matchen (båda;) kunde André med uppvisandet av en hög lägsta nivå lugnt segla in med en klar vinst på 4-0. Vi tackar Markus för en fin prestation och hoppas att vi ser honom fler gånger. 

Den tredje kvartsfinalen spelades direkt efter mötet mellan Daniel Karlsson och Erik Jakobsson. Danne som fick se sig besegrad där tog sig då an Anders i kvartsfinalen. Även här fanns det föraningar om slutresultatet. Detta bidrog till att Danne kunde spela ut ett ess i hans rockärm. För utan press är han farlig! De långa gick i för honom men uppspelet var det problem med. Anders kunde få ihop högre serier, varav en var en 58:a, och seglade även han till klara 4-0.

Så till den fjärde och sista kvartsfinalen. I motsats till de andra var denna betydligt jämnare. Det stod mellan Erik Jakobsson och Andreas Andrea. Margareta Czarnecki (Anders mor) var domare. Vid ställningen 3-1 till Erik var de alla tre i tro om att matchen var slut, men tävlingsledningen påminde dem att det var bäst av sju. Otroligt nog, men troligen tack vare en lång dag innehållande fotbollsträning, var det Erik som blev tröttast och såg sig till slut förbiseglad av Rick. Erik hade matchboll vid 3-1 men Rick tog matchbollen vid 3-3. 

Semifinaler

”Finaldagen” skulle innehålla båda semifinaler, en gemensam måltid för spelare och publik på lämplig restaurang, och, såklart, finalen. Men André var oförmögen att komma tidigare än 19 på den lördagen då han jobbade, så hans semi spelades fredagskvällen innan. 

Anders var domare och Rick var motståndare. André inledde starkt med en serie som sånär såg Anders tappa ledningen i ”högsta-serie-tävlingen”. Det slutade på 54 och en miss på halvsvår svart (vilket med svart hade blivit: 61!). Rick visade dock även han prov på tålamod och tvingade André att göra sig förtjänt av vinsten, 1-1.  Det var jämna defensiva frames som såg André ta vara på de små breaks som ackumulerades och Rick missa enkla rosa och lämna små silverfat till André. 3-1 blev dock 3-2, och nog hade det kunnat bli 3-3, men André var ännu en gång för stabil för att rubbas och avgjorde innan det blev för spännande; 4-2. Rick vill vi gärna se igen. Fint att se honom gå så långt trots missnöje över att han inte spelar som han gjorde som tonåring. 

”Den 23:e smäller det! Då finns det ingen som tar en, man e Kung Kung Kung i hallen!” Men vem skulle krönas? De som var kvar var just de tre som seedades från början in i var sin grupp. Tjusiga André väntade i final. Legendariska Adde spelade den andra semifinalen mot regerande mästaren Anders.

De hade kommit överens om att sätta igång vid 11-tiden på förmiddagen. Efter att ha strykt bordet och polerat bollarna var det dags. Tyvärr var ingen publik närvarande än så länge. De stoppade inte Anders från att etablera en tidig ledning på 2-0. Vid den tiden hade Anders mor kommit och dömde resten av matchen. Adde tampades tillbaka men hade stora problem med samma hål som Rick hade missat sina rosa i; svarts högra hål. Det var jämt i vilket fall och inget glänsande positionsspel. De tog vartannat frame. Så 2-1 blev till 3-1 och 3-2 blev till slut till 4-2 för Anders. Som utan att ha övertygat kunde vinna mot en Adde som inte hittade in i den välbekanta zonen. 

Finalen

Några intresserade åskådare dök upp under dagen medan Adde fortsatte sin vistelse på hallen. Anders passade på att sticka ut och springa i det fina vädret. André jobbade dock alltjämt och det var först vid 19-tiden som han kunde duka upp. Någon större skara av intresserade fanns där inte under denna tid och det gemensamma restaurangbesöket uteblev. Anders, Margareta och Adde hade dock en gemensam måltid på hallen i form av uppköpta maträtter från Pinocchio Pizzeria. Resten av måltidpengarna investerades i en passande pokal, snarlik den i The World Snooker Championships.
Ännu en gång som domare var Margareta ”Tabb” Czarnecki. Finalisterna var André Ejdetorp och Anders Czarnecki (aka Piff och Puff). De goda vännerna hade enligt uppgift redan vunnit, då att vara i final ansågs som tillräckligt presterande och det var bara att njuta av finalen, vad den än hade att bjuda på. Men de är ju också vinnarskallar båda två. Så, hur gick det?Finalisterna1

Jo, Anders startade starkt med briljant spel och två 30-serier, 0-1. Andra frame var jämnare men Anders hade momentum och var starkare på de avgörande bollarna, 0-2. Anders fortsatte av bara farten, 0-3. Vid detta tillfälle kände André för en paus och en paj. Utan att begrunda skorpornas torrhet för länge satte de igång igen. Anders kan ha fått en ändrad attityd vid det här laget och en viss hybris. André hade inget att förlora och fokuserade kanske aningen mer nu med paj i systemet. Ett jämnt frame och 1-3. Femte frame såg André få in en 30-serie och hålla undan till 2-3. Sjätte bjöd på ännu ett jämt, men nu var det André som var van vid vinst, 3-3. Nu började Anders känna en viss irritation. André föreslog en paus ifall Anders behövde, men envis och frustrerad tackade han nej till detta (något han ångrar i efterhand). Sjunde framet var det mest spännande. André hade kommandot med en tidig 30-serie, men Anders kom starkt i slutet med vad som såg ut som det skulle bli en mycket avgörande avrensning. Han hamnade dock rakt på blå och rosa, som befann sig på svarts prick, var därmed svår att spela upp till. Han rullade i blå och försökte sig på en svår rosa, förlöpte och lämnade rosa nära svarts vänstra hål. Otroligt nog missade André (eller träffade Misses Long-Pot). Anders var för besviken och för överraskad för att göra en bra stöt dock och råkade lägga upp rosa åt André, 4-3. Likt Murphy i finalen mellan honom och Bingham i förra årets World Snooker Championship, såg Anders vid detta lag ut som en slagen man. André/Bingham var noggrann enda in i det sista och hade greppet i frame åtta. Anders fick en chans att göra en fantastisk avrensning (likt den i förra årets final) men hade för mycket att förlora för att ens få i första bollen. En utdragen safe-duell när Anders behövde många snookers var det sista som hände innan de skakade hand. 5-3 Blev segersiffrorna för en belåten och ödmjuk André. Vinnaren
Intervjuerna efteråt blev till drinkar på Le-”Jurassic”-parc tillsammans med Jussi- och Jari Rautio (aka Bill och Bull), samt Fredrik Persson och Charlotta Berg. 
Ett stort Grattis! till André Ejdetorp!, som för första gången tog hem en snooker-KM-vinst och likt Selby tog hem segern med elegans och stabilt B-spel. Ett litet grattis till Anders för andraplatsen och högsta serien: 58

Ett grattis till Selby för ännu en VM-titel.

Ett Stort Tack till alla som var med och spelade och alla som var intresserade av hur det gick! 

Ett tack till André Ohlsson som var sista publik att lämna finalen åt dess öde.

Ett tack till s25 för att vi fick hålla turneringen på hallen.Och ett tack till Margareta som gjorde en professionell insats som domare.

Vi ses nästa år!

Skribent: Anders Czarnecki

 

Hz-bygg

 

Postadress:
Uppsala BS - Biljard
Simon Möllevinge, Storgatan 1 Lgh 1208
75331 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info