Hoppa till sidans innehåll

Luthagens klubbmästerskap i snooker

05 JUN 2015 14:46
Snooker-schäslongen sträcker sig från tidig höst till den stora höjdpunkten, VM, i början på maj. Denna stora höjdpunkt går varje år i snookernördarnas mecka; Sheffield, och varar i hela två veckor.
  • Skapad: 05 JUN 2015 14:46

Luthagens klubbmästerskap i snooker

 

Snooker-schäslongen sträcker sig från tidig höst till den stora höjdpunkten, VM, i början på maj. Denna stora höjdpunkt går varje år i snookernördarnas mecka; Sheffield, och varar i hela två veckor. Under denna heliga tid fann vi i Luthagens BK det vara en god idé att lägga vårt Klubbmästerskap, och samtidigt visa på storbilds-TV när proffsen fokuserar sig fram till den tyngsta och mest eftertraktade titeln.

 

Tolv medlemmar var villiga att bjuda upp till dans i det svårkoordinerade spelet snooker. Detta innebar en uppdelning på tre grupper med fyra kämpar i varje grupp. Tre förhandsfavoriter sidades in i var sin grupp och resten lottades in. För att kunna hinna med långa matcher och för att flexibelt göra det smidigt för alla deltagarna så fick man byta nummer med sina grupp-kamrater och komma överens om en passande speltid. 18:e april satte man igång med spektaklet och andra maj sattes som datum för semifinaler och finalen. Fredrik Persson och Anders Czarnecki agerade tävlingsledare.

 

Fredrik stod för fixande av TV och dator för streamandet av VM och lottningen av grupperna, medan Anders tog ansvar för att folk bokade in sina matcher i lagom tid och dessutom erbjöd sig vara domare i de matcher han inte själv spelade. För att uppmuntra höga serier erbjöd man även prispengar för högsta stöt i turneringen. 

 

Gruppspelet

 

Grupp 1:

Anders Czarnecki

Hannes Hellgren

Oscar Ekholm

Daniel Karlsson

 

Grupp 2:

Andreas Hägglundh

Andreas Högström

Fredrik Persson

Anton Persson

 

Grupp 3:

Andre Ejdetorp

Erik Jacobsson

Jonas Nordin

Nils Bruner

 

Det var grupp tre som satte igång först med matchen Erik mot Andre, på förhand tippat som toppmötet i gruppen. Andre hittade rytmen i kö-föringen tidigt och Erik kämpade med inre demoner och kanske brist på näring. Ju fler bollar Andre hade ned desto mer frustrerad blev Erik. Andre rullade in en fin 47:a och seglade iväg till en klar vinst med 3-0. Eriks demon hittade ut i och med ett raseriutbrott på Eriks egen kö som efter en ordentlig pressning mot golvet gick i tre delar. Erik stannade kvar, oförmögen att slita sig från att spela kvällen ut. Nils "NGB" Bruner var också kvar på kvällen och andra matchen i grupp tre tog plats senare samma kväll mellan herrarna. Erik hade fortfarande svårt att hitta balansen psykiskt och var ständigt missnöjd med sitt spel. Nils tog det hela med en axelryckning och matchen stod och vägde vid två lika när båda parter tillsammans med domaren (Anders) beslöt att skjuta upp sista framet till en annan dag.

 

Några dagar senare spelade de det avgörande framet och Nils drog det längsta strået. Erik skulle behöva vinna sin sista match för att gå vidare. Vilket han också gjorde med 3-1 över motståndaren Jonas. Herr Nordin hade ingen större chans mot Andre, som fortsatte att spela stabilt, och förlorade med 0-3. Andre förlorade inte ett enda frame i gruppspelet då han även klådde Nils med tre raka. Därmed var Andre klar etta men de andra platserna var inte klara förens Nils och Jonas hade spelat sin match. Även denna drog ut på tiden, då Nils hade svårt att hitta en tid för spel och när de väl skulle få igång matchen fick Nils ett telefonsamtal från jobbet och skyndade iväg för att utföra tunga lyft. Spelledningen, i form av domaren Anders, tog beslutet att bestraffa Nils med ett frame då han kom tillbaka först en timme senare. Med det aningen tveksamma beslutet bakom sig presterade Nils tillräckligt för att ta första spelade framet. Dock väntade ytterligare två matcher att spelas samma kväll och även denna Nils-match fick skjutas upp. Två dagar senare tog det vid där de hade slutat och Nils höll i det hela till en 3-1 vinst. Därmed var Jonas ute, Erik trea, Nils tvåa och Andre klar etta i gruppen. Hur gick det med Eriks kö då? Jo, Nils erbjöd sig laga den och gjorde ett mycket bra jobb. I skrivande stund är den hel igen och Erik är mycket nöjd med den.

 

Grupp två inledde med favoriten Andreas "Adde" Hägglundh mot Anton Persson. Denna match blev spel mot ett mål, dvs. 3-0 till Adde. Han körde sin andra match direkt efter. Då var motståndet Persson igen, denna gång Fredrik i förnamnet. Matchen var spel mot två mål och en mycket spännande sådan. Fredrik tog första då Adde inte kom igång. I andra gjorde Adde en 59:a i break och såg ut att ha hittat stöten. Men Fredrik slog tillbaka och efter ett avgörande frame stod det klart att Fredrik vann med 3-2 i frames. Senare samma kväll spelade Andreas Högström mot Fredrik där Fredrik utan problem säkert tog hem en 3-0-seger. Andreas-derbyt mellan Andreas Högström och Adde "Häggen" Hägglundh var även den en match med spel mot ett mål med en fin 56:a av Adde i andra frame och 3-0 till densamma. Efter Persson-derbyt mellan Anton och Fredrik stod det klart att Fredrik var etta i gruppen med tre segrar och Adde tvåa med två. I sista matchen möttes Anton och Andreas Högström. Anton hade lite problem med humöret och med en speciellt vass kines-snooker, som kostade ett frame i och med att han missade klar boll tre gånger om. Vid den tiden stod det 2-1 till Andreas. Anton tog sig dock samman tillräckligt för att vända och vinna med 3-2. Dock räckte detta inte till avancemang då Anton slutade som sämsta trea. Men Fredrik och Adde gick vidare till kvartsfinal.

 

I grupp ett var det Anders (undertecknad) som satte igång spelandet. Första matchen var mot Hannes Hellgren och Andre erbjöd sig vara domare. Anders kämpade för att hitta genomslaget och för att dämpa nervositeten. Hannes drog nytta av detta trots hög nervositet från även honom och satte lång sista svart för vinst i första framet med ett poäng. Anders visade sedan att han har en hög lägsta nivå och tog tre raka. Dagen efter var det Daniel Karlssons tur att ge sig på Anders, med Andre som domare ännu en gång. Något uppgivet redan från start så hade Daniel inte mycket till koncentration att utnyttja de lägen han fick och Anders seglade iväg mot vinst. I sista frame blev det även en 56-serie av Anders. Vid den här tiden var det Addes 59:a som var högst i turneringen, något som både Andre och Anders var ute efter att klå. Även i sista matchen för Anders i gruppspelet var han nära på att nå upp till 59:an. Motståndet var Oscar Ekholm och tiden var redan vid elva på söndag förmiddag. Anders gjorde en 57:a 

i andra frame och vann med klara 3-0. Senare samma söndag spelades snookermatchen Oscar vs Hannes. Hannes var storleken för stor för Oscar och det blev 3-0 i frames till herr Hellgren. Härnäst var matchen Hannes vs Daniel. Hannes hade problem med rytmen men tog första och en likgiltig Daniel hittade sin i andra frame med en 23:a och avslutande avslappnat till 1-1. Ett mycket spännande och avgörande tredje såg Daniel smälla i de avgörande bollarna till 2-1 i ledning. I sista hade Hannes tappat hoppet något och med samma nonchalans som tidigare tog Daniel hem det med 3-1. Daniel skulle sedan även han visa sig vara storleken för stor för Oscar. Därmed kom Oscar sist i gruppen. Hannes hade med sin vinst och sina stulna frames en tredjeplats med en framekvot med minsta marginal bättre än Erik och blev därmed bästa trea. Daniel blev näst bästa tvåa och fick möta bästa tvåan i kvarten, dvs. Adde. Anders hade med sin enda frameförlust en kvot passande för sidad tvåa och fick därmed möta bästa trean som var Hannes. Andre hade med sitt perfekta facit sidning nummer ett och mötte därmed sista man att gå vidare, som otroligt nog var Erik. Fredrik vann sin grupp med två förlorade frames och hade med sin sidning som nummer tre motståndet Nils "NGB" "skrällen" Bruner i sin kvartsfinal.

 

Kvartsfinaler

 

Kvartsfinalerna var bäst av sju frames och spelades även de på valfri tid innan den andra maj. Adde och Daniel var de första att spela sin. Daniel hade ingen större chans mot en välspelande Adde som i andra frame gjorde sin tredje 50-serie med en 51:a. Klara 4-0 till förhandsfavoriten. 

 

Härnäst spelade Fredrik mot NGB. Igen tog Nils sin chans att spela när han var på klubben en sen kväll men för sent för att avsluta fick de skjuta upp avslutandet till fredagen den första maj. Ett mycket viktigt tredje frame såg Nils ha en ledning på två frames mot ett innan läggdags på onsdagen. På fredagen tog Fredrik två och Nils ett till ett avgörande sista där Fredrik enligt uppgift hade chans på avgörande sista svart men likt VM-finalen 1985 var det skrällen som tog hem det på den absolut sista bollen. NGB var därmed i semifinal!

 

Returmötet mellan Andre och Erik påminde om första mötet dem emellan. Erik likt Luca Brecel gick på allt och lämnade mycket, som kunde plockas av stabilt spelande Andre. Inga högre serier men klar seger på fyra frames mot noll för Andre och med ett facit på 13 vunna och inga frames förlorade var Andre vidare till semifinal mot Adde.

 

Sista kvartsfinalen var likt två av de andra kvartsfinalerna spel mot ett mål och en klar 4-0 seger för förhandsfavoriten. Anders hittade stöten direkt och inledde med 50-serier i första och andra framet. Inget över 59:an dock. Hannes kunde inte sätta

emot efter det och Anders skulle få möta Nils i sin semifinal på lördagen.

 

Finaldagen

 

Den andra maj var dagen. Adde och Anders hade kommit överens om att det skulle bjuda på läckerheter dagen till ära. Med marmelad, boursinost och nybakta scones var det många leenden i luthagen. "Det är så gott att man blir förbannad" - var Addes mycket uppskattade spontana reaktion. Med semifinalen Bingham vs Trump på storbilden var snookerfesten ett faktum. Nils kunde inte komma förens klockan 18 och Andre inte förens klockan 15. Därmed var det Adde vs Andre som fick spela sin semifinal först. 

 

Semifinalerna

 

Något sen och svettig kom Andre för att ta sin plats i Finalen. Första frame var knaggligt från båda håll. Adde drog längsta strået med endast tre poäng. Andra frame såg Andre dra iväg med klar ledning inför sista bollarna och så var det 1-1. Andre såg sedan ut att ha hittat sin fina mentala balans och gjorde en 39:a i tredje framet för att gå upp i ledningen. Men det var Adde som drog nytta av sina lägen i fjärde och avslutade med stil i form av en 35-avrensning. En spännande avslutning trodde man på vid 2-2. Men Adde hade nu rytmen och Andre hamnade ut fas. Med breaks på 36 och 45 avslutade Adde semifinalen som likt kvartsfinalerna var bäst av sju. 

 

Den andra semifinalen spelades direkt efter mellan Anders och skrällen NGB. Nils inledde orädd med några riktigt skrämmande långa. Anders som kände pressen att vinna blev något skärrad. Varken Nils eller Anders kunde prestera några längre serier, men med bättre defensivspel och rutin i snookerspelande kunde Anders plocka de flesta poängen i varje frame. Inget blev speciellt spännande och alla såg Anders med en ledning inför de färgade. Det var Anders som fick lägena även i slutet och säkrade segern i varje frame på eller innan rosa. 4-0 slutade det och vid åtta på kvällen fanns det tid för finalen, som kanske hade skjutits upp till söndagen om semifinalerna hade dragit ut på sig. 

 

 

Finalen

 

Finalen var bäst av nio frames. Andreas "Adde" Hägglundh och Anders Czarnecki var finalisterna. Precis vad många hade förväntat sig inför turneringen. Niklas Dagnesjö (som tyvärr inte hade möjlighet att ställa upp denna gång) erbjöd sig vara domare i Finalen.

Stor ära stod på spel och båda spelarna var medvetna och lite nervösa. Första framet vägde fram och tillbaka. Anders tog ledningen men Adde kom igen i slutet. Dock var det Anders som satte den långa blåa och den avgörande rosa för ledning 1-0. Andreas tog greppet tidigt i andra och gled ifrån när de röda var slut, 1-1. Tredje var likt de andra då Adde igen tog greppet och såg ut att ta hem även det, när han överraskande nog förlöpte då det bara var färgerna kvar. Anders fick boll i hand, och med 27 poäng på bordet och 27 poäng bakom Adde, rensade han av för en re-spot svart. Bara svart på bordet och slantsingling om vem som får börja med boll i hand. Adde vann slantsinglingen men lämnade över och Anders spelade safe. Adde försökte dubbla i mitten, den högg. Anders missade, Adde missade och Anders försökte dubbla i mitten, och den gick... mitt i hål, 2-1. I frame fyra hade Adde greppet igen och den här gången släppte han inte på det, 2-2 och kort te-paus. 

 

Lite blåbärs-scones och vatten, sen var det dags igen. Momentum skiftade och Anders var den som gled iväg med poängen. Utan att inse det själv hade han en klar ledning när han höll på med en serie på de sista bollarna. Missade på blå men klar ledning som sagt och 3-2 till Anders. Lite mer spänning i sjätte frame. Anders var den som tog de avgörande bollarna. 4-2 till Anders och Adde började se uppgiven ut och aningen påverkad av cidern. Snack om att dra till Flustret snart var på tal, men Anders kunde inte avsluta. Addes uppgivenhet resulterade i bättre spel från Adde och att Anders kanske tog ut segern i förskott. Det var i vilket fall Adde som tog vara på lägena och när han knep åttonde framet var ett enda avgörande frame att vänta vid ställningen 4-4. De skakade hand ännu än gång och Adde öppnade. Likt de två tidigare framen var det Adde som hade lugnet att sänka dom och Anders hamnade på efterkälken. 55-17 hade Adde tagit ledningen med när han spelade en bra safe och fick köbollen ner i kortvallen. Fyra röda kvar var det och Anders hittade nytt mod. Han gick på den svåra långa röda, sänkte den och hamnade på färgad. Anders fortsatte breaket med resten av de röda och tog sig till läge på gul. Adde tänkte att "om Anders missar någon boll så rensar jag", men Anders sänkte gul, sänkte lång grön och läge på brun. Efter den hamnade han på fel sida om blå, men den gick i och nu var det halvlång rosa för framet och matchen och titeln. Utan att tveka smällde han i rosa och rullade även i svart för en avrensning på 54 poäng. Anders var lite halvt i chock när det var dags att tacka för en mycket minnesvärd KM-final. Hur glad som helst inombords var Anders (undertecknad) vid denna tidpunkt. Adde sade att han inte kunde vara missnöjd med sin insats och alla är överens om att det var ett värdigt slut på KM. Sedan drog man till Flustret för att festa upp prispengarna!

Skribent: Karl-Einar Eriksson

 

Hz-bygg

 

Postadress:
Uppsala BS - Biljard
Simon Möllevinge, Storgatan 1 Lgh 1208
75331 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info